neděle 18. října 2009

Laureátem 37. ročníku Literární soutěže Františka Halase je opavský básník Ondřej Hložek

Podvečer soboty 17. října 2009 patřil na Blanenském zámku poezii. V rámci neformálního setkání účastníků 37. ročníku Literární soutěže Františka Halase s porotci, kteří se s přítomnými podělili o své dojmy z jejich tvorby, proběhlo vyhlášení výsledků této celostátní soutěže.
První cenu porota udělila básníku Ondřeji Hložkovi z Opavy, básnířka Natálie Paterová a básníci Švanca M. Aleš a Miroslav Černý byli za své verše odměněni uznáním poroty. Oceněným autorům blahopřejeme.

Literární soutěž, určená autorům ve věku od 15 do 35 let, je pořádána každoročně od roku 1972 jako doprovodný program tzv. Halasova Kunštátu.

 

Vyhlášení výsledků bylo přítomno 7 z přihlášených 23 tvůrců. Básnické profily všech účastníků letošního ročníku byly na těchto stránkách zveřejněny v průběhu září a října, básně nejen oceněných autorů se s největší pravděpodobností objeví do konce roku v Literárním měsíčníku Host. Autoři vybraných veršů budou včas kontaktování.

Z finančních důvodů nemůže organizátor soutěže, kterým je Muzeum Blansko, v letošním roce bohužel garantovat vytištění 37. ročníku almanachu Hledání. Do konce roku bude sestavena alespoň jeho elektronická verze, která bude následně rozeslána všem zúčastněným autorům.

Jako malou útěchu je možno přijmout elektronickou verzi výročního sborníku Hledání 1972-2007 s titulem Na vlastní ticho (Muzeum Blansko, 2007), která je k dispozici ke stažení zde.

 

Výsledky 37. ročníku Literární soutěže Františka Halase

1. cena
Ondřej Hložek (*1986, Opava)

- - -

Uznání poroty
Natálie Paterová (*1991, Hlučín)
Švanca M. Aleš (*1981, Skalice nad Svitavou)
Miroslav Černý (*1977, Opava)

- - -

Zvláštní cena
Pavlína Pulcová (*1975, Boskovice)

- - -

Složení poroty
Miroslav Chocholatý (literární kritik, vysokoškolský pedagog)
Vojtěch Kučera (básník, příležitostný editor)
Martin Stöhr (básník, vydavatel, redaktor časopisu a nakladatelství Host)

 

Jménem organizátorů i poroty ještě jednou děkuji všem všem přhlášeným autorům za zájem o poezii i účast v soutěži a přeji příjemné podzimní dny.

Vojtěch Kučera
lsfh@centrum.cz

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat